Kávé története

  • A kávé feltehetőleg Abesszíniából, a mai Etiópia területéről származik. Krisztus után 700 körül már ismert volt. Ennek ellenére nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a kávét mikor fedezték fel.
  • A 800-es évek környékén az arabok kávészemeket forraltak fel, hogy a qahva nevű italukat elkészítsék. A muszlimok körében nagyon kedvelt volt, mivel nem ihattak alkohol. Ez persze nem helyettesítő megoldás – mivel a bortól elszenderedhetünk- az arabok ismerték a kávé tulajdonságait. A szó qahwa is azt jelenti „ébren tart”.
  • A pörkölés valószínűleg csak 1000 és 1200 között kezdődhetett el. A muzulmánok elvitték a kávét és kávécserjét mindenfelé. A kereskedés ellenőrzésének céljából pörkölték az összes szemet, így azok termesztésre alkalmatlanná váltak.
  • 1500 környékére a kávé megszokott itallá vált az arab világban. Az arabok voltak az elsők, akik nemcsak termesztették, hanem kereskedtek is vele.
  • A 15. században a kávét Arábia Yemeni körzetében is termelték, a 16. században pedig már Ázsiában, Egyiptomban, Szíriában és Törökországban is ismerték.
  • A kávé 1473-ban érte el Kostantinápolyt és két évvel később nyílt meg az első kávéház a Kiv Han.
  • Az első európai kereskedelmi kávészállítmány 1616-ban érkezett meg Velencébe.
  • Az európaiak közötti versengést az élő kávénövényekért és szemekért a hollandok nyerték 1616-ban. Egy holland kereskedőnek sikerült a szigorúan őrzött kávébokrok közül kávét szereznie Mochában, Yemenben.
  • 1650-ben, vagy 51-ben nyílt meg az első angliai kávéüzlet Oxfordban. A neve Angel volt. Ugyanez a libanoni, vagy török származású vállalkozó nyitotta meg az első kávéüzletet 1652-ben.
  • Az első párizsi kávézó 1672-ben, vagy 1686-ban nyílt meg, az első velencei üzlet 1683-ban. Németországban először az északi kikötőknél nyíltak kávéüzletek, köztük Bréma (1673) és Hamburg (1677).
  • Az első igazi osztrák kávéházat Bécsben, 1683-ban , a bécsi csata után nyitották meg, a legyőzött törököktől zsákmányolt kávé segítségével.
  • A 1658-ban a hollandok először kezdtek el kávét ültetni Ceylonban (ma Sri Lanka) és később Dél-Indiában. Később elhagyták ezeket a földeket, hogy a jávai ültetvényekre fókuszálhassanak annak érdekében, hogy elkerüljék a túlkínálat esetén fellépő árcsökkentést. Pár év alatt a holland kolóniák (Jáva Ázsiában és Suriname Amerikában) a legfontosabb európai kávé beszállítóvá váltak.
  • A magyar szájhagyományban a “fekete leves” kifejezés a 17. századból származik. Az 1680-as években a váradi pasa el akarta fogatni Thököly Imre fejedelmet, ezért egy ebédmeghívás ürügyével magához csalta. Thököly azonban elővigyázatos volt és gyanakodott, hogy készül valami ellene, így az ebéd után gyorsan távozni akart, mire az egyik janicsár aga a következő szavakkal tartotta vissza: „Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!” Miután a vendég kuruc fejedelem megitta a kávéját, láncra verve vitték az isztambuli Héttorony börtönébe. Az úgynevezett “fekete leves”, azaz a kávé fogyasztása a török étkezés elmaradhatatlan kellékeként vált ismertté a középkori Magyarországon.
  • 1727: A jövedelmező üzlet Brazíliát is érdekelte. Francisco De Melo Palheta alezredest Francia Guyana-ra küldték, hogy fiatal kávénövényeket hozzon. A franciák nem akarták megosztani, így Palheta nem járt szerencsével. Azonban azt állítják, hogy elbűvölte a francia kormányzó feleségét. Ajándékként tőle egy nagy csokor virágot kapott. A virág belsejében elrejtve elég kávészemet talált a több milliárdos üzlet elindításához, és az 1800as évekre Brazília gyakorlatilag átvette a kávépiac irányítását, megváltoztatva a kávéfogyasztás szokásait is: az exkluzív különlegességből az átlag ember számára is elérhető italt formált.
  • Az Espresso gépet 1822-ben találta fel Louis Bernard Rabaut.
  • A magyar származású Francesco Illy (Illy Ferenc) (Temesvár, 1892. október 7. – Trieszt 1956.) fejlesztette ki a kávé vákuumos csomagolását, valamint a presszókávé-automata elődjét.
  • A koffeinmentes kávét egy német férfi, Ludwig Roselius találta fel 1903-ban. A Sanka 1923-ban érte le az amerikai piacot. (A sanka a francia sans caffeine-ből ered)
  • 1901-ban egy kiállításon mutatta be a japán Sartori Kato az első oldódó kávéport.
  • Az instant kávét egy angol férfi, George Constant találta fel, aki a terméket Red E Coffee néven dobta piacra 1909-ben. 1921-ban a vállalatok elkezdték reklámozni az előpörkölt, őrölt kávét a háziasszonyok kényelméért.
  • 1946: Olaszországban Achulles Gaggia tökéletesíti a kávégépet. A barna színű kapucinus rendi barátok rendi barátok csuhájáról kapta a gép által készített termék a nevét: Cappucino
  • 1938-ban a Nestlé feltalálja a fagyasztva szárított kávét, és bemutatja Svájcban.